top of page

Δραματοθεραπεία

round-american-flag-badge_edited.png
services_drama_therapy.jpg

Τι είναι η δραματοθεραπεία;

Η Γνώση βρίσκεται μέσα σε κάθε άτομο από τη στιγμή που γεννιέται. Με την πορεία των γεγονότων που συμβαίνουν κατα τη διάρκεια της ζωής η εμπειρία αυτή της Γνώσης χάνεται, καθώς έρχονται διάφορες -τραυματικές- εμπειρίες που κάνουν το άτομο να ξεχνάει( λήθη).

 

Η ψυχοθεραπεία γενικά, όπως και η δραματοθεραπεία, έχουν ως στόχο να επαναφέρουν σιγά σιγά την εμπειρία αυτή της Γνώσης στο άτομο και μέσα από ένα ασφαλές πλαίσιο να φωτίσουν αυτή την αλήθεια, η οποία είναι μοναδική για τον καθένα και την καθεμία.

Συγκεκριμένα η δραματοθεραπεία, χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως ο ρόλος, η μάσκα, ο πηλός, η ζωγραφική, τα παραμύθια και οι μύθοι, έχει ως στόχο να φέρει στην επιφάνεια- μέσω της αισθητικής απόστασης που δημιουργείται μέσα από τα προαναφερθέντα εργαλεία- υλικό από το ασυνείδητο και να το φέρει σε ένα συνειδητό επίπεδο. Λειτουργεί μη κατευθυντικά, που σημαίνει πως ακολουθεί τους ρυθμούς και του κάθε ανθρώπου και δεν δίνει ‘γρήγορες λύσεις στα προβλήματα’, γιατί ο στόχος είναι κάθε άνθρωπος να αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του, κάτι που χρειάζεται χρόνο.

 

Ομαδική και ατομική δραματοθεραπεία

Η δραματοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο:

 

Ομαδική θεραπεία:

Κάθε ομαδική διαδικασία λειτουργεί ως ευκαιρία στην επίγνωση του εαυτού. Η συναναστροφή με κάθε άτομο είναι ξεχωριστή και η αλληλεπίδραση με άλλους σε ένα ασφαλές πλαίσιο μπορεί να φανερώσει ρόλους και πλευρές για το πώς σχετιζόμαστε, οι οποίες δεν μας είναι συνειδητές. Στόχος της ομαδικής θεραπείας είναι να μας φέρει στο εδώ και τώρα, να παρατηρήσουμε τη στιγμή ακριβώς που δρούμε μέσα στη σχέση και να αφήσουμε την ομάδα να μας καθρεφτίσει όλα αυτά που δεν είνα εύκολο να ανακαλύψουμε μόνοι/ες μας, με ειλικρίνεια, υποστήριξη και σεβασμό στην ανάγκη που φέρνει το κάθε μέλος.

 

Aτομική θεραπεία:

Η ατομική θεραπεία έχει ως πυρήνα της τη δυαδική σχέση. Ξεκινάει με μια πρώτη συνάντηση της θεραπεύτριας και του θεραπευόμενου όπου γίνεται ενημέρωση για τους κανόνες που θα τηρούνται κατά τη διάρκεια της θεραπείας και κατόπιν συμφωνίας, γίνεται η λήψη του ιστορικού και το κοινό θεραπευτικό «συμβόλαιο» που εξασφαλίζει ένα ασφαλές πλαίσιο, πάνω στο οποίο χτίζεται η θεραπευτική σχέση. Η διάρκεια της θεραπείας, επίσης συμφωνείται από κοινού στο θεραπευτικό συμβόλαιο.

 

*Επιτρέψτε τον όρο θεραπεύομενη/ος. Δεν πρόκειται για αδυναμία το να είναι κανείς θεραπευόμενος. Αντίθετα, πρόκειται για ανθρώπους που έχουν το θάρρος και το σθένος να πλησιάζουν τα δύσκολα κομμάτια του εαυτού τους, τη Σκιά τους, και να τα αγκαλιάζουν με ειλικρίνεια.

Ποιος είναι ο ρόλος του (δραματο)θεραπευτή;

Ο ρόλος της θεραπεύτριας(όπως και του δασκάλου γιόγκα) είναι να συνοδέψει την θεραπευόμενη στο ταξίδι της επίγνωσης, να τον υποστηρίζει όταν αντιληφθεί ότι αυτή είναι η ανάγκη του, να την αφήνει να στηρίξει η ίδια τον εαυτό της όταν θα είναι έτοιμη και να τον αφήσει να ζήσει την εμπειρία της ζωής πατώντας στα πόδια του,κάνοντας επιλογές για τη ζωή του, παίρνοντας την ευθύνη του εαυτού του, επαναφέροντας το αίσθημα της εμπιστοσύνης στον εαυτό και στη ζωή.

 

 

Λίγα λόγια για την Αιμιλιάνα:

Εκπαιδεύτηκε στο Έρμα, ψυχοθεραπευτικό και εκπαιδευτικό κέντροτο οποίο ακολουθεί τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ψυχοθεραπείας (Ε.Α.Ρ.), ακολουθώντας την 4ετή ειδίκευση στη δραματοθεραπεία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια από αναγνωρισμένους δραματοθεραπευτές όπως η Sue Jennings,o Richard Hougham, η Susana Pendzik, η Brenda Meldrum,η Κατερίνα Robertson κ.ά. Έχει συντονίσει ομάδες δραματοθεραπείας βραχείας διάρκειας και ατομικές συνεδρίες δραματοθεραπείας.

Εστιάζει στη σύνδεση του σώματος με την ψυχή, στη δύναμη των ρόλων και των υπο-ρόλων που φέρουμε στη ζωή μας και πιστεύει ότι η δραματοθεραπεία μπορεί να λειτουργήσει μεταμορφωτικά στη διαδικασία αυτής της παρατήρησης, μέσα από την εύρεση καινούριων ρόλων, καινούριων μοτίβων και μέσω της δημιουργικότητας που αυτή εμπεριέχει.

The Wheel Project
Ομάδα δραματοθεραπείας
8 συνεδριών

bottom of page